23 Οκτ 2016

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΤΑ

Ο Υπερθυρεοειδισμός είναι η πιό συχνή ενδοκρινοπάθεια των μεσήλικων και υπερήλικων γατιών που οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση των θυρορμονών στο αίμα. Πρόκειται για μια πολυσυστηματική νόσο εξαιτίας του ότι με την αυξημένη δραση των θυρορμονών διεγείρεται η παραγωγή ενέργειας και επιταχύνεται ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων σε όλα τα συστήματα και τους ιστούς του οργανισμού.

Τα συχνότερα συμπτώματα και κλινικά ευρήματα του υπεθυρεοειδισμού είναι:

- απώλεια σωματικού βάρους
- υπερκινητικότητα-αντίσταση στην κλινική εξέταση
- πολυφαγία ή μειωμένη όρεξη
- ταχυκαρδία
- πολυδιψία-πολυουρία
- έμετος- διάρροια
- φύσημα
- λήθαργος
- πολύπνοια-ταχύπνοια
- μυική αδυναμία 
- μυικός τρόμος
- δύσπνοια
- συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

    Η  θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού είναι γενικά αποτελεσματική αρκεί να μην έχει προχωρήσει πολύ (π.χ καρδιακή ανεπάρκεια).
    Η συντηρητική θεραπεία είναι πρακτική και επιβάλλεται μέχρι να ελεγθεί αν η νεφρική λειτουργεία είναι φυσιολογική. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί μια νεφρική ανεπάρκεια σε ένα υπερθυρεοειδικό γατί μπορεί να "κρυφτεί" εξαιτίας του ότι αυξάνεται η σπειραματική διήθηση και συνεπώς μειώνεται η συγκέντρωση της κρεατινίνης στον ορό του αίματος.     Επομένως  αρχικά χορηγούνται αντιθυρεοειδικά φάρμακα σε δόση ανάλογα με τα συμπτώματα 2,5-5mg ανα γάτα ανά 12 ώρες έτσι ώστε στο 2μηνο να έχουμε μια σαφή εικόνα για τη νεφρική λειτουργεία . Όταν ακολουθούμε τη συντηρητική θεραπεία εφ' όρου ζωής γίνονται συνεχόμενα εξετάσεις έτσι ώστε να επιτύχουμε την μικρότερη δυνατή δόση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων.
   Άλλες θεραπευτικές λύσεις του υπερθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδεκτομή (χειρουργική επέμβαση) ή η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Επομένως αν η γατούλα σας ξαφνικά χάνει βάρος ενώ έχει αυξηθεί η όρεξή της ή έχει αλλάξει ξαφνικά η συμπεριφορά της καλό είναι να το αναφέρετε στον κτηνιατρό σας για να το ελέγξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: