13 Δεκ 2014

ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ


Με τον όρο ξένα σώματα το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στα άγανα (σαν στάχυ φυτό) που τρυπάνε δέρμα, (μεσοδακτύλια διαστήματα, θώρακα), βλεννογόνους, εισχωρούν κυρίως στα αυτιά και στις ρινικές κοιλότητες, δημιουργώντας ερεθισμό, φλεγμονή μέχρι αποστήματα και συρίγγια.



Τι γίνεται όμως με αντικείμενα που τρώνε;


Μία πολύ συχνή αιτία επίσκεψης στο ιατρείο είναι η παρουσίαση εμετού ή διαρροιών. Στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζουμε μια απλή γαστρεντερίτιδα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά σε κάτι που έφαγε το ζωάκι μας (όπως αλλοιωμένες τροφές, χώμα, έντομα). Δυστυχώς όμως οι μικροί μας φίλοι δεν περιορίζονται σε αυτά αλλά μπορούν να φάνε κυριολεκτικά τα πάντα και αυτό οδηγεί σε πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως παραμονή ξένου σώματος στο στομάχι, ρήξη έμφραξη εντέρου αλλά και έλκη στους βλεννογόνους, χρόνιες γαστρίτιδες και εντερίτιδες.

Συνήθως οι γάτες τρώνε ξένα σώματα παίζοντας με γραμμοειδή σχήματα (λουρίδες υφασμάτων, σπάγκοι, κλωστές, νήματα), και άλλα παρόμοια αντικείμενα.

Οι σκύλοι με κόκκαλα, ξυλάκια, κουκουνάρια, πέτρες, παιδικά παιχνίδια, φελλούς, μεταλλικά αντικείμενα, πώματα, μπαταρίες και άλλα.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα με τα οποία προσκομίζονται τα ζωάκια στο ιατρείο είναι

·         Αδυναμία
·         Ανορεξία
·         Συνεχείς εμετοί
·         Διάρροια
·         Απουσία κοπράνων
·         Κοιλιακό άλγος

Στις περιπτώσεις που το ξένο σώμα είναι στο παχύ έντερο (προς τα πίσω) υπάρχει η δυνατότητα με χορήγηση υγρών, υπακτικών ουσιών και προκινητικών φαρμάκων από το στόμα ή ακόμα και με εκτέλεση υποκλυσμών, λήψη διαιτητικών μέτρων και ενθάρρυνση για άσκηση να καταφέρουν να το αποβάλλουν με τα κόπρανα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Δύσκολες επεμβάσεις με επικινδυνότητα για την ζωή του ζώου μας, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά την μετεγχειρητική περίοδο. Είναι όμως μία επέμβαση απολύτως απαραίτητη αν επιθυμούμε να δώσουμε μια ευκαιρία για ζωή στο μικρό μας φίλο.

Επομένως ποτέ κόκκαλα, μεγάλη προσοχή στα παιχνίδια και αντικείμενα με τα οποια παίζουν τα ζωάκια μας είτε εντός είτε εκτός σπιτιού.


Ακολουθούν φωτογραφιες από ενδεικτικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ιατρείο μας.



Γάτος που έφαγε κλωστή. Φαίνεται πως γίνεται το έντερο σαν σερπαντίνα με την κλωστή εσωτερικά του.



Ειλεός εντέρου γάτας από σπάγκο.  
















Πέτρα στο έντερο σκύλου (πάνω ακτινογραφία)






Τρύπα από ξένο σώμα (άγανο, φώτο κάτω) στο πέος σκύλου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: